Všechny tyto materiály
zpracovávám
tradičními technologiemi-kováním
a
broušením.
Protože jsou všechny
moje nože vyrobeny z uhlíkové oceli, vyžadují
častější
a pečlivější
údržbu.
Na
rukojeti
používám téměř
výhradně
přírodní materiály
jako
např:
dřevo, kost, paroží, kůži, rohovinu, kovy... |
|
Vzhledem k tomu, že
se snažím používat ,,živé“ materiály, a že nože vyrábím od
srdce, jsem přesvědčen o tom, že
mají vlastní duši.
O tom se můžete však přesvědčit pouze tehdy, když nůž budete
citlivě používat a
opečovávat.....
Žije
totiž
vlastním životem.......
Použitá technologie
dovoluje nůž
používat běžným
způsobem,
jako např. zpracování potravy, úprava dřeva a řezání jiných
měkkých materiálů. Zároveň je možné jej snadno
brousit na ručním
brousku k
tomu určeném (jiné způsoby noži spíše škodí). Nůž však
nesnáší hrubé
zacházení
jako sekání, páčení šroubování, řezání kovů, vrhání či
páčení! (pro tyto činnosti rád dodám adekvátní nástroje).
Každý z mých nožů je
neopakovatelným
originálem,
zároveň každému zákazníkovi zaručuji, že již nevyrobím
stejný, či příliš podobný nůž. Proto však fotografie, které
shlédnete, jsou spíše příkladem mé práce. Většina
zobrazených nožů již má své majitele. Pro zájemce o
mou tvorbu jsou nože, které jsou aktuálně v prodeji
ZDE. Na zakázku již od roku 2013 nepracuji, takže
můžete sledovat i moje novinky na
www.knife.cz. A pokud se Vám něco nového zalíbí, tak se
ozvat.
Moje nože jsou
určeny všem, především však
milovníkům přírody,
kteří se na svých toulkách bez tohoto nástroje jen stěží
obejdou. Zároveň se snažím nože dodávat za
přijatelnou cenu
tak, aby si je mohli
dovolit ti, kterým budou k potřebě. Bude-li Vám některý z
mých nožů dobře a dlouho sloužit, je to pro mne ta nejlepší
odměna.
|
*
Čepele všech
uhlíkových nožů je třeba udržovat
v čistotě
a pokud možno
v suchu,
chráněné
mastným filmem
(výhodu mají
špekožravci
a
máslojedi).
*
Případnou korozi
je možné na leštěných nožích odstranit jemnou brusnou
pastou, hrubší pak smirkem pod vodu, p
max
240 navlhčeným
olejem. Na černěné čepele je možno použít ocelový kartáč.
*
Broušení
jak je výše
uvedeno pouze na navlhčeném ručním brousku, nutné je
dodržovat
původní sklon ostří !!!
*
Rukojeti přílišnou
údržbu nepotřebují, sádlo jim však prospívá. Dřevěné lze
napustit voskem.
|
Na těchto
fotkách
máte vzácnou
příležitost
nakouknout do mé
nožířské "kuchyně".
Postup výroby
nože
- příklad č.1
»
nahoru
Postup výroby
nože
- příklad č.2
»
nahoru
Postup výroby
nože
- příklad č.3
»
nahoru
Originální
systém
výměnné střenky nože.
»
nahoru
Originální
systém
zavíracího nože.
|